Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Deze maand explodeerde een meteoor met een kracht van 800 keer de Hiroshima-atoombom boven de Atlantische Oceaan

Een meteoor boven Centraal-Australië.

De NASA maakte bekend dat op 6 februari een meteoor boven het zuiden van de Atlantische Oceaan in de atmosfeer verbrandde en daarbij een energie vrijkwam van 12 kiloton TNT, ongeveer gelijk aan de energie van de Hiroshima-atoombom. Volgens de NASA, die zich baseerde op gegevens van de Amerikaanse overheid, had de meteoor een snelheid van ruim 15,5 km per seconde, een diameter van ongeveer 7 meter en verbrandde hij op ongeveer 31 km hoogte. Hoe groot is het gevaar van meteoren voor de aarde eigenlijk?

 

Permanente meteorenregen op aarde
Dagelijks belanden tot 90 ton aan meteoren in de atmosfeer van de aarde. Soms zijn deze als vallende sterren te zien, maar de meeste verdwijnen onopgemerkt, zelfs de grotere. De meteoor van Tsjeljabinsk in Rusland in 2013 was een tamelijk grote (circa 15 meter doorsnede); bij de verbranding kwam een energie van 450 kiloton TNT vrij. In de stad Tsjeljabinsk vielen er toen 1.200 gewonden, met name door brekend glas. De meteoor van 6 februari dit jaar had echter ook boven bevolkt gebied nauwelijks schade aangericht.


De ontploffing van een meteoor bij Tsjeljabinsk in 2013 – video NASA.


Wat vliegt er allemaal rond?
Asteroïde
(ook: planetoïde) Stuk materie dat zich in een baan om de zon beweegt, soms groot (1000 km doorsnede), maar vaak veel kleiner.
Komeet
Hemellichaam dat in een ellipsvormige baan om een ster cirkelt en bestaat uit ijs, gas of stof. Als een komeet in de buurt van een ster komt ontstaat een komeetstaart.
Meteoroïde
Een stuk stof, ijs of steen dat door de ruimte zweeft, soms een afgebroken stukje planeet.
Meteoor
Een ‘vallende ster’, een lichtspoor dat ontstaat als een meteoroïde met een enorme snelheid (vele km/sec.) in de atmosfeer van de aarde komt.
Meteoriet
Een meteoor die niet geheel verbrand in de atmosfeer van de aarde en waarvan het restant het aardoppervlak haalt.

Afgebroken bomen door de Toengoeska-meteoor van 1908, foto gemaakt in 1927.

Afgebroken bomen door de Toengoeska-meteoor van 1908, foto gemaakt in 1927.

Echt gevaarlijk wordt het als een meteoor een grootte heeft van 20 – 50 meter, dan ontstaat een ontploffing met een effect dat vergelijkbaar is met een atoombom. Dit is voor het laatst in 1908 in Toengoeska in Siberië gebeurd, waarbij een meteoor op ongeveer 8 km hoogte ontplofte boven onbewoond gebied. Over een oppervlakte van 2000 km2 waren alle bomen op grondhoogte afgebroken. De gevolgen boven bewoond gebied van een dergelijke meteoor zouden rampzalig zijn geweest.


Preventieplan van de NASA tegen asteroïden

Het Amerikaanse ruimtevaart-agentschap NASA heeft een speciale instelling opgezet om preventief tegen het gevaar van meteoren op te treden, het Planetary Defence Coordination Office (PDCO). Doelstelling van het PDCO is een coördinerende rol te spelen in de verdediging tegen inslagen van meteorieten, waarbij gedacht moet worden aan het in kaart brengen van asteroïden die mogelijk in de buurt van de aarde kunnen komen en het ontwikkelen van technieken om de baan van zo’n asteroïde te veranderen en het gevaar voor de aarde zo af te wenden.

Alhoewel het budget van dit bureau de afgelopen vijf jaar vertienvoudigd is (van $ 4 mln naar $ 40 mln) schat de NASA in dat tot nu toe slechts 10% van de asteroïden van meer dan 140 meter diameter in kaart zijn gebracht. Nauwelijks geruststellend eigenlijk.

Asteroid Impact Mission, gepland in 2022 - foto ESA.

Asteroid Impact Mission, gepland in 2022 – foto ESA.

Kan men asteroïden van baan doen veranderen?
Het PDCO zal gaan samenwerken met andere ruimte-organisaties en wetenschappers die zich bezig houden met het in kaart brengen van potentieel gevaarlijke asteroïden. Eén zo’n project is de Asteroid Impact Mission van het European Space Agency (ESA), dat een test wil uitvoeren met de asteroïde Didymos en diens maan in 2022. Kort samengevat wil men met dat onderzoek vaststellen wat de gevolgen zijn van de impact van een satelliet met de maan van Didymos, zowel met betrekking tot het oppervlak van die maan, maar vooral ook of door de impact de baan van de maan beïnvloed wordt.

Hierdoor zal men kennis opdoen of het mogelijk is om voor de aarde potentieel gevaarlijke asteroïden van baan te kunnen veranderen of uit elkaar kan laten spatten in kleinere, voor de aarde ongevaarlijke delen. Het gaat allemaal niet snel, maar bedenk dat de laatste inslag van een meteoriet, die het einde van de dinosauriërs inleidde, circa 65 miljoen jaar geleden was. De angst voor een meteorietinslag is dus niet echt een goede reden om u vannacht uit uw slaap te laten houden.

Bronnen: NASA, ESA, Wired, Slate.

Inslagkrater van een meteoriet van circa 100 meter, 50.000 jaar geleden, in Arizona, VS.

Inslagkrater van een meteoriet van circa 100 meter, 50.000 jaar geleden, in Arizona, VS.
Aantal keren gelezen:3308.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

3 comments

 • Peter

  Ze gebruIken bij de NASA TEVEEL DRUGS!
  Waar is dan die Tsunami gebleven!?

  Beantwoorden
 • Rene Bekink

  Over tonnen, duizenden tonnen en kilotonnen TNT
  In het artikel ‘Deze maand explodeerde een meteoor met een kracht van 800 keer de Hiroshima-atoombom boven de Atlantische Oceaan’, dat gisteren op Wwwetenschap.nl is geplaatst, zit een storende fout, die een paar keer terugkomt. De meteoor die boven de Atlantische Oceaan explodeerde deed dat met een kracht van 12.000 ton TNT. De atoombom die op Hiroshima werd afgeworpen had een kracht van 15 KILOTON, dus 15.000 ton TNT. De kop van het artikel is dus onjuist: de meteoor had een kracht van bijna de Hiroshima-atoombom (80% van de atoombom om precies te zijn).

  In de tekst van het artikel is alles nu in kilotonnen TNT veranderd, maar de kop heb ik niet aangepast, omdat die op deze en andere websites gelinkt is aan andere toepassingen en artikelen. Excuses voor deze fout en dank aan de oplettende lezers, die mij hierop gewezen hebben.

  Beantwoorden
 • josie

  Jammer dat men dit soort energie niet kan opvangen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *