Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Russische jager neergeschoten boven Syrië: wat de wetenschappelijk waarschijnlijke waarheid is

Russische jet - Sukhoi Su-24 Mishin

Op 24 november schoot een Turkse F-16 gevechtsvliegtuig een Russische Sukhoi Su24M bommenwerper neer bij de Turks-Syrische grens. Sindsdien voeren Rusland en Turkije een soort propaganda-oorlog over wat er nu werkelijk is gebeurd. Als je echter op een wetenschappelijke manier de wetten van de fysica loslaat op het gebeurde blijkt dat beide partijen niet de waarheid vertellen over het incident. Twee professoren van de Katholieke Universiteit Leuven, Tom Van Doorsselaere en Giovanni Lapenta, leggen uit wat er zich waarschijnlijk wél afgespeeld heeft.

Het incident
Op de ochtend van 24 november werd een Russische bommenwerper door een Turkse jager neergeschoten; volgens Turkije boven Turks grondgebied, volgens de Russen boven Syrië. Turkije verklaart bovendien dat de Russen tien keer zijn gewaarschuwd voordat er geschoten werd. Beide partijen leggen verschillende kaarten over waarop de vliegroute van de Russische bommenwerper afgebeeld staat.


Video van de neerstortende Russische bommenwerper.

Er is een video van de neerstortende bommenwerper, waarop we het toestel circa 30 seconden zien vallen. Omdat de zwaartekracht de enige invloed is op het neerstortende toestel komen we uit dat het vliegtuig op ongeveer 4500 m hoogte is geraakt. De Turken zeggen 5800 m, wat redelijk overeenkomt.

Turkse kaart met de route die volgens hen de Russische jet vloog

Turkse kaart met de route die volgens hen de Russische jet vloog.

Hoe lang was de Russische jet boven Turkije?
Omdat het van de Turkse kaart te zien is waar de Sukhoi geraakt werd en waar het uiteindelijk de grond raakte kunnen we een schatting maken hoe snel het toestel vloog. Er zijn immers geen externe krachten, behalve wrijvingskrachten, en de snelheid waarmee het vliegtuig valt is een voortzetting van zijn vliegsnelheid (wet van Newton). Een afstand van 8 km in 30 seconden duidt op een snelheid van 960 km/u, wat bijvoorbeeld een normale snelheid is van een lijnvliegtuig. Lijkt dus ook te kloppen.

De afstand die het Russische vliegtuig boven Turks grondgebied vloog (volgens de Turkse kaart) is ongeveer twee km. Met een snelheid van 960 km/u kunnen we berekenen dat de Russen zich ongeveer 7,5 seconden boven Turks grondgebied bevonden. Turkije beweert dat het 17 seconden was; dan zou het vliegtuig extreem langzaam gevlogen hebben: 420 km/u.

Turkse waarschuwingen
De Turkse luchtmacht beweert de Russen in vijf minuten tijd tien keer gewaarschuwd te hebben. In vijf minuten legt een vliegtuig dat met een snelheid van 960 km/u vliegt een afstand van 80 km af. De Russische luchtmachtbasis bij Latakia ligt echter minder dan 80 km van de Turkse grens af, dus dan zouden de Turken ieder opstijgend Russisch vliegtuig wel kunnen waarschuwen. Moderne gevechtsvliegtuigen zijn echter extreem wendbaar en kunnen ook vlak voor de grens nog van richting veranderen.

De Russische kaart met hun weergave van de fatale vlucht

De Russische kaart met hun weergave van de fatale vlucht.

Russische weergave

Turkse F-16C Flying Falcon

Turkse F-16C Flying Falcon.

De door de Russen gepubliceerde kaart kan wetenschappelijk echter ook niet juist zijn. Hierop wordt aangegeven dat de Sukhoi door of na de inslag een bocht van 90 graden maakte. De impact van een raket kan slechts een kleine koersverandering van enkele graden ten gevolge hebben. Het momentum (massa x snelheid) van de raket is veel kleiner dan dat van het vliegtuig. Dat een neerstortend vliegtuig nog bestuurbaar is, is ook uitgesloten.

Concluderend kunnen we wetenschappelijk vaststellen dat de Russen het Turkse luchtruim niet hebben kunnen of willen vermijden en dat het volkomen onwaarschijnlijk is dat de Turken de Russen hebben gewaarschuwd voor het binnendringen van hun luchtruim, in ieder geval niet in die mate waarin de Turken beweren dat gedaan te hebben.

Beide kaarten over elkaar heen geprojecteerd - kaart BBC

Beide kaarten over elkaar heen geprojecteerd – kaart BBC.

Bron: KU Leuven.

Aantal keren gelezen:1021.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *