Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Huidkankervorm kan nu bestreden worden met herpesvirus

Melanoom of kwaadaardige moedervlek - foto Mohsklinieken

Melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, kan nu bestreden worden met een genetisch gemodificeerd herpesvirus dat het immuunsysteem van de patiënt versterkt. Per oktober 2015 werd deze behandelwijze goedgekeurd door het European Medicines Agency en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Daardoor kan deze methode nu in de Europese Unie en de Verenigde Staten toegepast worden.

Melanoom
Melanoom of kwaadaardige moedervlek is de gevaarlijkste vorm van huidkanker en ontstaat in melanine bevattende pigmentcellen. Een melanoom kan ontstaan uit goedaardige moedervlekken. Verder kan het ontstaan uit onrustige moedervlekken of uit normale huid waar eerder geen moedervlek was opgemerkt. In Nederland wordt ruim 5.000 keer per jaar een melanoom ontdekt en dit getal is groeiende.

Activering van het immuunsysteem
Het virus, talimogene laherparepvec (T-VEC) genoemd, gebruikt het lichaamseigen immuunsysteem van de patiënt om het gevecht tegen de kankercellen aan te gaan. Virussen hebben de eigenschap vooral tumorcellen aan te vallen, terwijl ze de gezonde cellen ongemoeid laten. Mutaties die veroorzaakt worden door de snelle deling van de tumorcellen kunnen de patiënt vatbaar maken voor infecties. Dit principe is al eeuwen bekend en er werd in de 19de en 20ste eeuw veel mee geëxperimenteerd, overigens lang niet altijd met een gunstige afloop.

Speciaal ontworpen voor genezing
Om de herpesveroorzakende eigenschap in het virus te verminderen wordt het virus speciaal gecreëerd voor deze toepassing. Het virus kan zich daardoor niet vermenigvuldigen in gezonde cellen. Daarnaast werd er aan T-VEC een speciaal gen toegevoegd dat het immuunsysteem stimuleert. Eenmaal aangeland in een tumorcel doodt het virus de tumorcel en laat een eiwit en antigenen los. Deze activeren het immuunsysteem, zodat het virus andere tumorcellen in het lichaam aanvalt.

Herpes-simplex virus

Herpes-simplex virus.

Er wordt nu onderzocht hoe het virus verder verbeterd kan worden. Een onderzoek uit 2014 toont aan dat de combinatie van virus en een immunotherapie een beter effect heeft dan immunotherapie alleen. Bovendien moet het virus nu nog direct geïnjecteerd worden in de tumor; wetenschappers zoeken nu naar een methode om het virus systematisch toe te passen, zodat ook moeilijk bereikbare plekken bereikt kunnen worden.

Door de goedkeuring van T-VEC kan deze methode nu op grote schaal worden toegepast, waardoor er meer financiële middelen beschikbaar komen voor verder onderzoek naar een dergelijke behandelmethode bij andere kankersoorten. In die zin is de goedkeuring van T-VEC baanbrekend en leidt hopelijk een geheel nieuw tijdperk voor de medische wetenschap in.

Bron: Micropia Amsterdam.

Aantal keren gelezen:759.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *