Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Borstbesparende operatie leidt tot grotere overlevingskans bij beginnende borstkanker: bestraling lijkt doorslaggevend

pink ribbon

Tien jaar na een operatie ter bestrijding van beginnende borstkanker blijkt het percentage overlevenden bij een borstbesparende operatie, gecombineerd met radiotherapie (bestraling), 21% hoger te zijn dan dat van vrouwen die slechts een volledige borstamputatie (mastectomie) ondergingen. Het percentage vrouwen dat een borstbesparende operatie met radiotherapie onderging was 58%. Hiervan waren na tien jaar nog 76,8% in leven tegenover 59,7% van de vrouwen die een mastectomie ondergingen.

 

Borstkanker
Borstkanker is een vorm van kanker die ontstaat in het melkklierweefsel in de borst. Het is een vorm die in Nederland bij ongeveer 1 op de 9 vrouwen voorkomt; in andere landen kunnen de percentages anders liggen: in de Verenigde Staten iets hoger (1:8), in Azië en Afrika komt borstkanker veel minder voor.

Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, maar dit komt slechts 1:1000 keer voor. Het is de meestvoorkomende doodsoorzaak bij vrouwen tussen de 30 en 59 jaar. Ten onrechte wordt gedacht dat borstkanker erfelijk is; driekwart van de gevallen komt voor bij vrouwen waar dit niet eerder in de familie voorkwam, bij 27% lijken genetische factoren wel een rol te spelen.

Weggenomen borstweefsel; de lichte kleur toont de aantasting door kanker aan.

Weggenomen borstweefsel; de lichte kleur toont de aantasting door kanker aan.

Het onderzoek
De conclusies aangaande de overlevingskans na een borstbesparende operatie versus een borstamputatie zijn gebaseerd op een onderzoek van Marissa van Maaren en Sabine Siesling van het Integraal Kankercentrum Nederland onder 37.207 vrouwen die tussen 2000 en 2004 werden gediagnosticeerd met een vroeg stadium van borstkanker, een zogenaamd stadium T1N0 (kleine tumoren tot 2 cm, zonder aangedane lymfeklieren).

Mammagrafie van een gezonde borst (links) en van een borst met een tumor rechts).

Mammagrafie van een gezonde borst (links) en van een borst met een tumor rechts).

De onderzoeksters maken wel een kanttekening bij het onderzoek. Het blijkt dat de vrouwen die een borstbesparende therapie aangeboden kregen gemiddeld jonger waren dan die een mastectomie aangeboden kregen. Ook had de eerste groep gunstigere tumorkenmerken in vergelijking met patiënten na een mastectomie. Toch lijkt de invloed van radiotherapie en belangrijke oorzaak te zijn van het grote verschil.

‘Hoewel we het niet kunnen bewijzen aan de hand van onze gegevens, denken wij dat radiotherapie een belangrijke rol heeft gespeeld bij de verschillen tussen de uitkomsten van beide behandelingen’, aldus Sabine Siesling. ‘Deze resultaten suggereren dat borstsparende therapie de beste behandelkeuze is, met name bij patiënten met T1N0-stadium borstkanker, mits deze behandeling medisch haalbaar is en voldoet aan de wensen van de patiënt.’

Het onderzoek zegt niets over de invloed van medicatie na operatie, zoals chemotherapie en hormoonbehandeling. Deze medicatie wordt algemeen als belangrijke reden beschouwd dat het percentage overlevenden van borstkanker de laatste jaren belangrijk gestegen is.

Angelina Jolie

Angelina Jolie.

Minder amputaties wenselijk
In reactie op dit onderzoek zeggen artsen Rudy Van den Broecke (Universitair Ziekenhuis Gent) en Jacques De Grève (Universitair Ziekenhuis Brussel): ‘Het verhaal van Angelina Jolie heeft een piek veroorzaakt in het aantal amputaties, maar er is te vaak onnodig voor die ingreep gekozen.’ Zij zeggen dat het in de meerderheid van de gevallen beter is dat er slechts de tumor en een klein deel gezond weefsel wordt weggenomen. Een streefcijfer voor borstbesparende operaties zou 80% moeten zijn.
Aantal keren gelezen:1050.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *