Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Zwitserse boer vindt een enorme schat aan Romeinse munten

Romeinse munten in Ueken, kanton Aargau, Zwitserland

De eigenaar van een kersengaard in het Zwitserse dorpje Ueken, kanton Aargau, heeft in juli 2015 een enorme vondst van Romeinse bronzen en zilveren munten gedaan. De meer dan 4.000 munten zijn ruim 1.700 jaar oud.

Kanton Aargau ligt ongeveer tussen de Zwitserse plaatsen Zürich en Basel.

Kanton Aargau ligt ongeveer tussen de Zwitserse plaatsen Zürich en Basel.

Hij kwam ze op het spoor toen hij in een molshoop iets zag schitteren. Omdat enkele maanden daarvoor in het nabijgelegen plaatsje Frick een Romeinse nederzetting was ontdekt, vermoedde hij dat het om Romeinse munten ging.

Romeinse munt met beeltenis van keizer Maximianus (286 - 305).

Romeinse munt met beeltenis van keizer Maximianus (286 – 305).

Ruim 1.700 jaar oud
Hij schakelde de plaatselijke archeologische vereniging in om te onderzoeken of er meer te vinden was. Na uitgebreide opgravingen zijn uiteindelijk 4.166 in uitstekende staat verkerende munten naar boven gebracht met een

totaal gewicht van ongeveer 15 kg. De munten stammen uit de tijd van keizer Aurelianus (keizer van 270 – 275) en keizer Maximianus (286 – 305). De vondst is een van de grootste in de Zwitserse geschiedenis.

De goede staat waarin de munten verkeren wordt waarschijnlijk verklaard doordat de munten nooit gebruikt zijn, maar direct werden opgespaard. Ongetwijfeld wilde de eigenaar een appeltje voor de dorst hebben in de destijds onzekere economische tijden en heeft hij ze daarom begraven. Hij heeft er geen plezier meer van gehad, maar 1.700 jaar later werd er toch nog iemand heel blij van.

De Romeinse munten in Ueken net zichtbaar aan de oppervlakte.

De Romeinse munten in Ueken net zichtbaar aan de oppervlakte.

Aantal keren gelezen:882.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *