Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Resten van een 120 meter lange Romeinse arcade in het Engelse Colchester gevonden

Tempel van keizer Claudius - impressie door RMR Freelance Art.

In het oude centrum van de West-Engelse stad Colchester zijn de restanten van een 120 meter lange Romeinse arcade uit het jaar 54 van onze jaartelling gevonden. Colchester was de feitelijke hoofdstad van de toenmalige Romeinse provincie Brittannica en heette toen Camulodunum. De arcade, een serie van 28 bogen met een middenpoort, was onderdeel van een aan keizer Claudius geweide tempel, de grootste Romeinse tempel die ooit bestaan heeft in Groot-Brittannië. De resten werden ontdekt bij de aanleg van de fundamenten van een appartementengebouw en zullen hierin zichtbaar blijven.

De arcade moet oorspronkelijk 120 meter lang zijn geweest - impressie RMR Freelance Art.

De arcade moet oorspronkelijk 120 meter lang zijn geweest – impressie RMR Freelance Art.

Claudius was keizer van Rome in de jaren 41-54 van onze jaartelling.

Claudius was keizer van Rome in de jaren 41-54 van onze jaartelling.

Het Romeinse Brittannica
De Romeinen veroverden het Britse eiland in 43 van onze jaartelling tot ongeveer aan de grens van Schotland. Op de plaats van het huidige Colchester (Essex) werd in datzelfde jaar een militair fort aangelegd, dat in 49 de eerste hoofdstad van Engeland werd. Na de moord op keizer Claudius in 54 werd in Camulodunum een grote tempel, gewijd aan Claudius, gebouwd.

In 61 brak in Brittannië een opstand uit van de Iceni, een Keltische stam, geleid door koningin Boudicca. Tijdens deze opstand werd Camulodunum en ook Londinium (het latere Londen) grotendeels verwoest, maar de opstand werd door de Romeinen wreed neergeslagen. Zowel de stad als de tempel werden na de opstand op nog grotere schaal herbouwd. Uiteindelijk was de tempel van Claudius de grootste Romeinse tempel van Brittannië. Daarnaast bezat Camulodunum ook een stadhuis, theater en forum. Tijdens de Normandische Veroveringen in 1066 was de tempel al een ruïne, waarop de Noormannen toen het Colchester Kasteel bouwden, nu een museum.

De centrale poort in de arcade met het uitzicht op de tempel van Claudius - impressie RMR Freelance Art.

De centrale poort in de arcade met het uitzicht op de tempel van Claudius – impressie RMR Freelance Art.

Archeologisch onderzoek pas nu mogelijk
In Colchester zijn eerder al veel Romeinse oudheden opgegraven. De afgelopen zestig jaar zijn regelmatig in het gebied van de tempel vondsten gedaan, maar een groot deel werd bezet door kantoorgebouwen. Nadat de kantoren waren afgebroken konden archeologen grondig onderzoek doen en pas toen realiseerde men welke enorme schaal deze arcade gehad moet hebben.

Recent opgegraven resten van de Romeinse arcade.

Recent opgegraven resten van de Romeinse arcade.

Resten van de centrale poort in de arcade werden reeds in 1931 opgegraven en andere delen van de arcade werden in 1953 en 1964 gevonden, maar weer opnieuw begraven. In juni 2014 ontdekten archeologen de eerste stenen van het deel wat nu is opgegraven. Het is aannemelijk dat de arcade nog bestond toen de Noormannen Colchester veroverden. Waarschijnlijk hebben zij delen van de tempel als bouwmateriaal gebruikt voor het kasteel.

 

 

 

De fundamenten van de poorten zullen zichtbaar blijven in de hal van het appartementenblok.

De fundamenten van de poorten zullen zichtbaar blijven in de hal van het appartementenblok.

Resten arcade blijven zichtbaar
De ontwikkelingsmaatschappij van de appartementen, de Flying Trade Group, is van plan de nu ontdekte resten van de arcade te behouden en op te nemen in het gebouw. Boven de Romeinse resten zal een café komen met een glazen vloer met uitzicht op de archeologische vondst.

Aan de hand van de gevonden resten van de arcade en aangevuld met kennis van de Romeinse bouwmethoden heeft men een reconstructie kunnen maken van hoe de tempel van Claudius er in de eerste en tweede eeuw uit moeten hebben gezien.

De tempel van Claudius met de arcade ervoor - impressie door RMR Freelance Art.

De tempel van Claudius met de arcade ervoor – impressie door RMR Freelance Art.
Aantal keren gelezen:1310.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *