Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Nu voor 90% zeker dat er een verborgen kamer is in het graf van farao Toetanchamon

Toetanchamon - dodenmasker - Egyptisch Museum, Cairo.

Afgelopen week uitgevoerd radaronderzoek in de graftombe van de oud-Egyptische koning Toetanchamon maakt het steeds aannemelijker dat er zich één of twee verborgen kamers bevinden achter de beschilderde muren van het graf.

Met speciaal hiervoor aangepaste apparatuur deed de Japanse radarspecialist Hirokatsu Watanabe onderzoek naar de noordelijke muur van de grafkamer en ontdekte een afwijkend warmtepatroon, duidend op twee weggewerkte doorgangen, lopend naar een corridor daarachter. De temperatuur achter de verborgen doorgangen was duidelijk afwijkend van die van de andere buitenmuren van het graf.

Toetanchamon
De op 19-jarige leeftijd overleden farao Toetanchamon was een van de laatste koningen van de 18-de dynastie en zoon van koning Echnaton. Zijn graf werd in 1922 ontdekt door Howard Carter en Lord Carnarvon in zo goed als ongeschonden staat. De duizenden gevonden voorwerpen en schatten zijn legendarisch. Andere Egyptische koningsgraven zijn alle lang geleden leeggeplunderd.

Howard Carter onderzoekt de sarcofaag van Toetanchamon in 1922.

Howard Carter onderzoekt de sarcofaag van Toetanchamon in 1922.

Portretbuste van koningin Nefertiti

Portretbuste van koningin Nefertiti.

Over de moeder van Toetanchamon bestaat onduidelijkheid; Echnaton heeft meerdere vrouwen gehad. Zowel de naam van de beroemde koningin Nefertiti, als van latere echtgenotes Kiya en Meketaten circuleren. Volgens DNA-onderzoek zou Toetanchamon de zoon zijn van Echnaton en diens zuster, waarvan de mummie gevonden is, maar geen naam bekend is.

Beeld van Echnaton, opgegraven in Karnak - Egyptisch Museum, Cairo

Beeld van Echnaton, opgegraven in Karnak – Egyptisch Museum, Cairo.

Toetanchamon is jong overleden, waarschijnlijk aan de gecombineerde gevolgen van een ontsteking aan zijn knie en malaria. In het oude Egypte hechtte men groot belang aan het leven na de dood en het was dan ook niet ongebruikelijk dat men bij de troonsbestijging van de farao al begon te werken aan zijn praalgraf. Door het onverwacht vroege overlijden van de vorst in 1323 voor het begin van onze jaartelling zal men daar nog niet ver mee gevorderd zijn.

Oorspronkelijk andere bestemming voor het graf
Volgens de Britse archeoloog en egyptoloog Nicholas Reeves was het graf van Toetanchamon oorspronkelijk bedoeld voor koningin Nefertiti, de stiefmoeder van Toetanchamon, die zeven jaar voor hem overleed. Reeves is van mening dat de meeste grafschilderingen meer voor een vrouw dan een koning zijn bedoeld.

Perspectieftekening van het graf van Toetanchamon

Perspectieftekening van het graf van Toetanchamon.

De eerste aanwijzingen dat het graf nog meer kamers bevat dan tot nu toe vastgesteld bestaan uit rechte lijnen op het plafond ervan, welke een indicatie geven dat op de plaats van waar nu een muur is oorspronkelijk een doorgang was. Het radaronderzoek lijkt dit nu te bevestigen. De theorie van Reeves is dat bij het overlijden van Toetanchamon de grafkamer van Nefertiti is afgesloten en de resterende kamers zijn gebruikt voor de grafkamer en grafgiften van Toetanchamon.

Wester- en noordermuur van de grafkamer van Toetanchamon

Wester- en noordermuur van de grafkamer van Toetanchamon.

Volgens Mamdouh el Damaty, Minister van Antiquiteiten van de Egyptische Republiek, ‘wijst een eerste analyse op een ruimte met een afwijkende temperatuur in vergelijking met andere delen van de noordelijke muur. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de afwijkende temperatuur een infrarood schaduw is van een open ruimte achter deze muur.’

Reeves’s theorie is controversieel
Volgens de mummie-deskundige Frank Rühli zou de mummie van Nefertiti al in 1898 gevonden zijn in graf KV35 in de Vallei der Koningen door de egyptoloog Victor Loret. Als zich al een mummie in de verborgen kamer bevindt, dan zou dat van Toetanchamon’s halfzuster Meritaton kunnen zijn of van de mogelijke directe voorganger van Toetanchamon, farao Smenchkare, van wie weinig bekend is.

Daarnaast is het net zo goed mogelijk dat er helemaal geen mummie is in de verborgen kamer of dat er zelfs geen verborgen kamer blijkt te zijn. Een eerste stap nu is dat de meetresultaten de komende maand in Japan zullen worden onderzocht. Als de resultaten positief zijn zal het vervolgens nog een tijd duren voordat men achter de muur kan kijken om vast te stellen wat zich daar werkelijk bevindt.

Radaronderzoek van de noordelijke muur van het graf – National Geographic.

Aantal keren gelezen:3286.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *