Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Reuzenpanda heeft – behalve met zijn libido – ook problemen met zijn spijsvertering

Een bamboe-etende reuzenpanda

De reuzenpanda, een bedreigde diersoort die fungeert als symbool van het Wereld Natuur Fonds (WNF), staat algemeen bekend om zijn beperkte voortplantingslust. Met name in gevangenschap is het moeilijk om de panda’s met elkaar te laten paren en de geboorte van een panda in gevangenschap is iedere keer weer groot nieuws. Recent is ontdekt dat de reuzenpanda daarnaast ook evolutionair slecht is toegerust voor zijn dieet van bamboe.

Een bamboe-etende reuzenpanda - foto Kristie's NaturesPortraits

Een bamboe-etende reuzenpanda – foto Kristie’s NaturesPortraits.

De reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca) is een zoogdier dat behoort tot de beren. Er leven nog zo’n 1.000 tot 2.000 reuzenpanda’s in China in het wild en daarnaast hebben 16 dierentuinen buiten China panda in ‘bruikleen’ van de Chinese overheid. Omdat een vrouwtjespanda slechts drie dagen per jaar vruchtbaar is en de mannetjespanda’s seksueel weinig actief zijn komt het slechts sporadisch voor dat er in gevangenschap panda’s worden geboren. In mindere mate geldt dit ook voor panda’s in het wild. Naast een krimpende habitat is dit de oorzaak dat de reuzenpanda een bedreigde diersoort is.

Bamboebos

Bamboebos.

Spijsvertering
De meeste beren zijn carnivoren; ze eten vlees en vis. De reuzenpanda is op enig moment in de evolutie geleidelijk overgestapt op een dieet van alleen maar bamboebladeren en -stengels. Het darmenstelsel, dat bij vleeseters korter is dan bij herbivoren (planteneters), is echter niet mee-geëvolueerd. De vezelige bamboe is, net zoals ander plantaardig voedsel, moeilijk te verteren. Herbivoren hebben daarom een langer darmstelsel en speciale darmbacteriën om plantaardig voedsel goed te verteren. De reuzenpanda heeft echter nog steeds de verteringsenzymen van carnivoren. Het gevolg is dat 80% van het voedsel de panda onverteerd verlaat.

Escherichia-bacterie, circa 10.000 x vergroot

Escherichia-bacterie, 10.000 x vergroot.

Chinees onderzoek naar uitwerpselen
Chinese onderzoekers hebben een jaar lang de uitwerpselen van 45 panda’s onderzocht naar de diversiteit van de darmbacteriën (onderzoek: mBio). Uit dit onderzoek bleek dat de darmbacteriën in grote mate overeenkomen met die van andere, planten- of allesetende beren. Veelvoorkomende bacteriën bij planteneters, zoals Ruminococcaceae en Bacteroides, bedoeld om de cellulose in planten af te breken, werden niet aangetroffen. In het darmstel komen voornamelijk de bacteriën Escherichia, Shigella en Streptococcus voor.

Dit verklaart waarom reuzenpanda’s zo enorm veel voedsel nodig hebben (tot 12,5 kg per dag), terwijl daar relatief weinig van opgenomen wordt. En als een panda eet, heeft hij geen tijd voor andere dingen.

Bron: Micropia e.a.

Reuzenpanda's zijn vooral met eten bezig

Reuzenpanda’s zijn vooral met eten bezig.

Aantal keren gelezen:1063.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *