Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Oudste boom van Groot-Brittannië ondergaat na 5.000 jaar geslachtsverandering

Men schat dat de Fortingall taxus meer dan 5.000 jaar oud is. Foto Alamy.

De Fortingall taxusboom in Perthshire, Schotland, is altijd beschouwd als een boom van het mannelijke geslacht, maar draagt sinds recent bessen, iets dat alleen voorkomt bij bomen van het vrouwelijke geslacht. Daarmee lijkt de boom spontaan een geslachtsverandering te ondergaan.

Experts van de Royal Botanical Garden in Edinburgh hebben drie bessen ontdekt aan een hooggelegen tak en deze meegenomen voor onderzoek, gericht op het behoud van deze bijzondere boom. De Fortingall taxus staat op het kerkhof van het dorpje Fortingall en de schattingen over de leeftijd lopen uiteen tot 5.000 jaar. Het is daarmee het oudste levende organisme van Groot-Brittannië.

Geslachtsverandering komt vaker voor
Het is niet onbekend dat taxusbomen van geslacht kunnen wisselen, maar dat dit gebeurt bij zo’n oud exemplaar maakt het toch bijzonder. In de herfst is het vrij makkelijk om het geslacht van een taxusboom vast te stellen: de vrouwelijke variant draagt helderrode bessen van de herfst tot de winter en de mannelijke produceert pollen.

De Fortingall taxus heeft de tijd redelijk goed doorstaan, ondanks dat toeristen vroeger wel takjes afknipten om mee te nemen. De boom is lang geleden van vorm veranderd en mist daardoor zijn kern en een zijstam. Hij wordt nu beschermd door een muurtje, zodat bezoekers er niet meer direct bij kunnen.

Fortingall taxus op het kerkhof van het dorpje Fortingall. Foto Alamy.

Fortingall taxus op het kerkhof van het dorpje Fortingall. Foto Alamy.

Bron: The Guardian.

Aantal keren gelezen:1256.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *