Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Een wonderlijk bos van verbogen bomen in Polen

De verbogen bomen van Nowe Czarnowo.

Net buiten het Poolse plaatsje Nowe Czarnowo, 45 km ten zuiden van Szczecin in het noordwesten van Polen, ligt een vreemd bos van circa 300 pijnbomen die allemaal op dezelfde manier verbogen zijn. De bomen daaromheen zijn echter gewoon recht, zoals een pijnboom normaal groeit. Hoe kan het dat juist deze bomen allemaal op dezelfde manier zo merkwaardig vergroeid zijn?

 

Nowe Czarnowo ligt in het noordwesten van Polen.

Nowe Czarnowo ligt in het noordwesten van Polen.

Nowe Czarnowo is een klein plaatsje in de gemeente Gryfino (voor 1945: Greifenhagen) met ongeveer 3.800 inwoners in Noordwest-Polen dat lokaal vooral bekend is om zijn elektriciteitscentrale. Men vermoedt dat het bos in circa 1934 geplant is, toen dit gebied nog in de Duitse provincie West-Pommeren lag (West-Pommeren werd na de Tweede Wereldoorlog aan Polen toegevoegd). Het bos wordt in het Pools ‘Krzywy Las’ genoemd: het scheve bos.

Alle bomen op dezelfde manier verbogen
Alle bomen in het scheve bos zijn enkele tientallen centimeters boven de grond in een hoek van 90° naar het noorden gebogen. Over een lengte van 1 – 3 meter groeit de boom dan in een bocht, om vervolgens weer als een gewone boom verticaal verder te groeien. De verbogen bomen zijn relatief klein voor hun leeftijd; ze zouden na tachtig jaar minstens 15 meter hoog moeten zijn, maar dat halen ze niet.

Het bos van de verbogen bomen is waarschijnlijk rond 1934 geplant.

Het bos van de verbogen bomen is waarschijnlijk rond 1934 geplant.

Door mensenhand verbogen, maar hoe?
Het is juist bij een pijnboom ongebruikelijk dat de stam in een gebogen vorm groeit. Het is daarom bijna zeker dat de bomen door mensenhand geforceerd in deze onnatuurlijk vorm zijn gebogen, maar onderzoekers kunnen niet vaststellen op welke manier dit is gebeurd. Wel is te zien dat zijtakken na de knik in de stam zijn afgezaagd. Wetenschappers schatten in dat dit ongeveer op een leeftijd van 7 – 10 jaar gebeurd is, gebaseerd op de jaarringen van de afgezaagde takken.

Overigens verklaarde de Duitse geograaf dr. Heinz Niemann Siggelkow dat de bomen veel later, volgens hem in de vroege jaren ‘60, zijn afgezaagd om als kerstbomen te gebruiken. Aan de bovenkant van iedere onderstam is inderdaad een zaagsnede te zien. De resterende stam kon niet meer op de afgezaagde plaats verder groeien en ontwikkelde zich daardoor zijwaarts. Onduidelijk is echter waarom alle bomen dan juist noordwaarts zijn verder gegroeid.

Geen getuigen van de aanplant meer bekend
Over het ontstaan van dit bos is niets bekend, mede omdat de oorspronkelijke bewoners van dit gebied aan het eind van de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland zijn gevlucht. De aanplant van het bos is ongeveer tachtig jaar geleden gebeurd, dus zou het theoretisch mogelijk moeten zijn dat er in Duitsland nog mensen leven die het bos als kind hebben gekend. Van enige getuigenis is echter niets bekend.

In de bos- en tuinbouw zijn er wel gevallen bekend waarbij bomen in een onnatuurlijke vorm worden gedwongen te groeien, bijvoorbeeld om hout voor meubels of schepen in een gewenste vorm te krijgen of om een bijzonder esthetisch effect te verkrijgen. Het verbogen bos behoort tegenwoordig administratief tot het Gryfino Bosbouw District. Bomen, zeker van een algemeen voorkomende soort, worden nauwelijks als een natuurmonument beschouwd. Toch verdient dit bos het om voor het nageslacht bewaard te worden, want het is een uniek verschijnsel.

Elke boom is vlak boven de grond noordwaarts verbogen.

Elke boom is vlak boven de grond noordwaarts verbogen.

Bron: Toeristische Afdeling van de Gemeente Gryfina.
Aantal keren gelezen:3219.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *