Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

De eerste honden stammen hoogstwaarschijnlijk uit Zuidoost-Azië, 33.000 jaar geleden

Dhole (cuon alpinus), een in het wild levende hond in Zuidoost-Azië - foto Wildlife Conservation Society - Lao PDR.

De oorsprong van de hond als afscheiding van de grijze wolf heeft wetenschappers langdurig beziggehouden. Sommige onderzoekers waren tot nu toe overtuigd dat de eerste honden zich in het Midden-Oosten van de wolf afsplitsten, anderen vermoedden dat het in Europa was. Wetenschapper Peter Savolainen van het Koninklijk Instituut voor Technologie KTH in Zweden komt op basis van nieuw onderzoek van nucleair DNA tot de conclusie dat de eerste hond uit Zuidoost-Azië stamt.

 

Peter Savolainen, KTH.

Peter Savolainen, KTH.

Eerder onderzoek
Savolainen’s eerder onderzoek was op basis van mitochondriaal DNA, maar later onderzoek van nucleair DNA door andere wetenschappers leidde tot de conclusie dat honden uit Europa, Centraal-Azië of het Midden-Oosten stamden. Volgens Savolainen waren deze onderzoekers het spoor bijster, omdat zij geen data van de Zuidoost-Aziatische hond bij hun onderzoek betrokken hadden en daardoor deze soort ook niet in het onderzoek mee konden beschouwen.

Aziatische wolf.

Aziatische wolf.

46 hondenrassen wereldwijd
‘Daarom hebben wij het complete genoom van een wereldwijde steekproef van 46 hondenrassen onderzocht, inclusief die van soorten uit Zuid-China en Zuidoost-Azië,’ legt hij uit. ‘Wij ontdekten toen dat honden uit Zuidoost-Azië zich van andere onderscheiden doordat zij de grootste genetische diversiteit hebben en genetisch het dichtste bij de wolf staan.’ Savolainen, die onderzoeker is aan het KTH’s Science for Life Laboratory (SciLifeLab), zegt dat dit overtuigend bewijs levert dat de hond uit Zuidoost-Azië stamt en dat dit zijn eerder onderzoek op basis van mitochondriaal DNA bevestigt.

Wereldwijde verspreiding nog onduidelijk
Het onderzoek toont ook aan dat de wereldwijde hondenpopulatie ontstaan is door twee belangrijke gebeurtenissen: de afsplitsing van de wolf, 33.000 jaar geleden, en de verspreiding van de hond over de rest van de wereld, 18.000 jaar geleden.

Thai ridgeback, een Thaise rashond.

Thai ridgeback, een Thaise rashond.

Een verklaring voor de splitsing van wolf en hond kan zijn dat de Zuid-Chinese wolf gescheiden raakte van de overige wolvenpopulatie en zich tot hond ontwikkelde. In dat geval is het mogelijk dat de wereldwijde verspreiding van de hond zijn oorsprong vond in domesticatie (ontwikkeling tot huisdier) in Zuidoost-Azië. Hoe die verspreiding over de wereld van de volledig gedomesticeerde hond 15.000 jaar geleden is verlopen is nog niet duidelijk.

Mitochondriaal en nucleair DNA
Mitochondriaal DNA overerft gewoonlijk alleen via de vrouwelijke lijn en wordt gebruikt om de afstamming van een soort vanaf de prehistorie te bepalen. Nucleair DNA is daarentegen samengesteld uit zowel mannelijk als vrouwelijk erfelijk materiaal.

Kaart van Zuidoost-Azië

Kaart van Zuidoost-Azië.

Bron: Koninklijk Instituut voor Technologie KTH, Zweden.
Aantal keren gelezen:986.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *