Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Aantal dieren in zee afgelopen 40 jaar gehalveerd

Tropische vissoorten tussen koraalriffen

Uit uitgebreide analyse van zeedierpopulaties is gebleken dat in de afgelopen veertig jaar het aantal in zee voorkomende dieren is afgenomen met 49%, terwijl commerciële vissoorten zelfs een afname kennen van 75%. De ontvolking van de oceanen, circa 70% van het aardoppervlak, neemt dramatische proporties aan. Deze gegevens zijn op te maken uit het recent verschenen Living Blue Planet Report van het Wereld Natuur Fonds, gebaseerd op de database van de Zoological Society of London.

Mangrovebossen, belangrijk voorplantingsgebied voor zeedieren

Mangrovebossen, belangrijk voorplantingsgebied voor zeedieren.

Bijkomend probleem voor het dierenleven in de zee is dat koraalriffen, mangrovebossen en zeegrasvelden eveneens sterk zijn afgenomen. Dit zijn nu juist de gebieden waar veel zeedieren geboren worden. Het WNF roept daarom lidstaten van de Verenigde Naties op om bescherming van de oceanen extra aandacht te geven, want juist inwoners van de armere landen zijn vaak voor een belangrijk deel aangewezen op wat de zee voortbrengt.

Veelvoud van bedreigingen
De oceanen worden door een groot aantal oorzaken bedreigd in hun levensvatbaarheid. Van de commerciële vissoorten wordt inmiddels 29% overbevist (er wordt meer gevangen dan er geboren wordt). Zeevissers zoeken (noodgedwongen) steeds verder gelegen gebieden op en er wordt nu tot twee km diepte gevist. Ook het door de opwarming van de aarde smeltende zeeijs biedt steeds minder bescherming aan vissoorten die rond de Noord- en Zuidpool voorkomen.

Overbevissing heeft de kabeljauw bij Newfoundland bijna doen uitsterven

Overbevissing heeft de kabeljauw bij Newfoundland bijna doen uitsterven.

Plastic afval in dode zeemeeuw - foto Chris Jordan.

Plastic afval in dode zeemeeuw – foto Chris Jordan.

Ook massatoerisme, vervuiling, stijging van de temperatuur van het zeewater en visvangst met behulp van explosieven richten grote schade aan. Dit zijn oorzaken die de kraamkamers van de zee zwaar beschadigen, waaronder de koraalriffen. Daarnaast wordt er jaarlijks acht miljoen ton plastic afval in zee gedumpt, waar veel zeedieren door omkomen wanneer ze dit voor voedsel aanzien.

Het tij valt te keren
In het rapport worden diverse voorbeelden aangevoerd waar, door op tijd maatregelen te nemen, het tij gekeerd kon worden en de terugloop van het aantal vissen en andere zeedieren gestopt is. Met name de aanpak door grote zeereservaten in te stellen waar niet meer gevist mag worden blijkt zijn vruchten af te werpen.

Alhoewel er in nauwelijks twee generaties zich in de oceanen een ramp heeft voltrokken kan door snelle actie wereldwijd meer ellende voorkomen worden en kan gewerkt gaan worden aan het herstel van het zeeleven. De keerzijde is echter dat wanneer er onvoldoende maatregelen genomen worden in één generatie het leven in de oceanen zo goed als uitgestorven zal zijn.

Groene zeeschildpad, Kaapverdische eilanden.

Groene zeeschildpad, Kaapverdische eilanden.

Aantal keren gelezen:1093.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *