Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

130 jaar uitgestorven gewaande unieke kikkersoort ontdekt in Noordoost-India

De kikker was voor het laatst in 1870 gesignaleerd - foto S.D. Biju

Een meer dan 130 jaar lang uitgestorven gewaande kikkersoort is recent opnieuw ontdekt door de Indiase wetenschapper Sathyabhama Das Biju van de Universiteit van Delhi, in India bekend als de kikkerman, omdat hij de ontdekker is van 89 van India’s circa 350 soorten kikkers. DNA-onderzoek op de herontdekte kikker heeft alle reden gegeven om de kikker als een volledige nieuwe soort te erkennen. De kikkersoort heeft de naam Frankixalus jerdonii gekregen, genoemd naar de Belgische herpetoloog (amfibie-onderzoeker) Franky Bossuyt, Biju’s toenmalige begeleider bij zijn studie aan de Vrije Universiteit in Brussel.

Eerder beschreven in 1870
De Frankixalus is eerder, in 1870, beschreven door de Engelse wetenschapper Thomas Jerdon en werd toen naar hem de Polypedates jerdonii genoemd. Polypedates is een familie van 23 kikkersoorten die als schuimnestboomkikkers wordt omschreven. Alhoewel de Frankixalus wel in bomen leeft, verloopt de voortplanting en ontwikkeling anders dan bij de Polypedates, reden waarom deze soort als afwijkend beschouwd wordt van de Polypedates en ook om die reden een nieuwe naam verdiende.

Volwassen Frankixalus - foto's S.D. Biju et al.

Volwassen Frankixalus – foto’s S.D. Biju et al.

Wat waarschijnlijk heeft meegeholpen aan de lange ‘afwezigheid’ van de Frankixalus is dat deze leeft op een hoogte van meer dan zes meter in bomen. Bij een onderzoek naar andere amfibieën in de bossen van Noordoost-India hoorden wetenschappers opeens een onbekende roep vanuit het bladerdek. ‘We hoorden een volledig orkest in de boomtoppen, het was magisch. Natuurlijk moesten we dat onderzoeken’, vertelt Biju. Toen ze in de boom kwamen (her)ontdekten ze de kikkersoort die al 130 jaar als uitgestorven werd beschouwd.

Kikkervisjes van de Frankixalus van drie kanten gefotografeerd - foto's S.D. Biju et al.

Kikkervisjes van de Frankixalus van drie kanten gefotografeerd – foto’s S.D. Biju et al.

Duidelijk zichtbaar is dat de kikkervisjes geen tanden hebben - foto S.D. Biju

Duidelijk zichtbaar is dat de kikkervisjes geen tanden hebben – foto S.D. Biju.

Voortplantingswijze
Deze kikker plant zich op een ongebruikelijke wijze voort, in die zin dat het vrouwtje bevruchte eitjes legt in een waterreservoir in een hol in de boom. Als de eieren uitkomen keert ze regelmatig terug en voedt de kikkervisjes met onbevruchte eitjes. Dat is ook de verklaring waarom de kikkervisjes geen tanden hebben, zoals gebruikelijk bij boomkikkers, hen in staat stellend de eitjes makkelijk naar binnen te zuigen.

Ook de volwassen kikkers gedragen zich afwijkend van vrijwel alle andere amfibieën, in die zin dat ze zich niet met larven en insecten voeden, maar hoofdzakelijk plantaardig voedsel tot zich nemen.

Gevaar niet geweken
Alhoewel het voor wetenschappers altijd een vreugdevol evenement is om een uitgestorven gewaande soort terug te vinden, betekent dit niet dat we ons geen zorgen hoeven te maken over het voortbestaan van de Frankixalus. Geschat wordt dat een derde van alle amfibieën in hun voortbestaan worden bedreigd, vooral door het verdwijnen van hun natuurlijk habitat. Ook in deze regio worden op grote schaal bossen platgebrand om de grond voor landbouw te gebruiken.

De vindplaatsen in Noordoost-India van de Frankixalus - kaart S.D. Biju et al.

De vindplaatsen in Noordoost-India van de Frankixalus – kaart S.D. Biju et al.

Dr. Sathyabhama Das Biju (1963).

Dr. Sathyabhama Das Biju (1963).

Bron: S.D. Biju et al, Frankixalus, a New Rhacophorid Genus of Tree Hole Breeding Frogs with Oophagous Tadpoles (2016).
Aantal keren gelezen:1018.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *