Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Google’s Atlas Robot kan nu ook het huishouden doen

De Atlas robot.

Recent is er een video opgedoken van een mensachtige robot die allerlei huishoudelijk werk doet. Het gaat hier om de Atlas Robot, een productie van Boston Dynamics, dat weer een dochtermaatschappij is van X, voorheen Google X, een onderzoek- en ontwikkelingsdivisie van het Google-concern. Atlas is geproduceerd in 2013 en heeft vier ledematen, loopt net zoals een mens op twee daarvan, weegt ongeveer 150 kg en is 185 cm hoog. De robot heeft twee camera’s en een laserzoeker om zijn weg te vinden.

De video met de titel ‘Atlas robot at IHMC demonstrating whole-body coordinated motions’, gepubliceerd op 14 januari door IHMC Robotics.

De BigDog van Boston Dynamics in moeilijk begaanbaar terrein.

De BigDog van Boston Dynamics in moeilijk begaanbaar terrein.

Boston Dynamics
Boston Dynamics, gevestigd in Waltham, Massachusetts, Verenigde Staten, is een ingenieursbureau dat zich specialiseert in het ontwikkelen van robots. Een van zijn bekendste producten is BigDog, een op vier poten lopende robot die in ruig terrein tot 150 kg lading kan vervoeren, ontwikkeld voor het Amerikaanse leger. Het bedrijf is een afsplitsing van het Massachusetts Institute of Technology met Marc Raibert als algemeen directeur. Eind 2013 is het bedrijf overgenomen door X, Google’s werkmaatschappij voor onderzoek en ontwikkeling.

Atlas Robot
Boston Dynamics omschrijft de Atlas als The Agile Anthropomorphic Robot, dus een behendige, mensachtige robot, wat een goed beeld geeft: de robot heeft armen en benen, beweegt zich rechtopstaand voort, en het hoofd lijkt twee ogen te hebben: twee camera’s dus. De robot heeft 28 gewrichten die hydraulisch bewegen en twee handen, die ontwikkeld zijn om instrumenten te gebruiken die voor mensen bedoeld zijn. Atlas wordt elektrisch aangedreven vanuit een externe energiebron.

Atlas met de dubbele camera duidelijk zichtbaar.

Atlas met de dubbele camera duidelijk zichtbaar.

De robot kan zich op twee benen voortbewegen door oneffen terrein en wanneer het terrein nog ruwer wordt op handen en voeten verder gaan. De robot is in samenwerking met DARPA, een onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, ontwikkeld en primair bedoeld voor onderzoek- en reddingswerk. DARPA heeft verklaard dat het geen militaire doelen nastreeft met Atlas.

Speciaal voor reddingswerk
Tijdens een vergelijkende test met andere robots in 2015 was Atlas in staat een voertuig te besturen, puin te ruimen om een deur vrij te krijgen, die deur te openen en een gebouw binnen te gaan, een ladder te beklimmen, een ventiel te vinden en die af te sluiten, een brandslang aan een leiding te koppelen en een kraan open te draaien. Allerlei werkzaamheden die goed bij een reddingsoperatie passen, bijvoorbeeld bij een situatie die voor mensen te gevaarlijk is.

De Atlas robot van Boston Dynamics (2013).

De Atlas robot van Boston Dynamics (2013).

Video niet serieus bedoeld
De recent gepubliceerde video is van IHMC, het Institue for Human & Machine Cognition, een non-profit onderzoeksinstituut. De video met de huishoudelijke activiteiten is voor de grap ontwikkeld. Atlas dient constant getest te worden om te controleren of de software goed functioneert, en dit was een uitstapje om de routine te doorbreken. Teamleider John Carff vertelde via de user interface Atlas welke activiteit hij wilde uitvoeren, de robot communiceerde terug hoe hij de actie van plan was uit te voeren en, indien akkoord, liet Carff de robot de taak verrichten.

We kunnen Atlas dus voorlopig nog niet in de zorgsector zien opduiken en de robot zal voorlopig nog niet bij u thuis huishoudelijke taken overnemen.

Bronnen: Boston Dynamics, IHMC.
Aantal keren gelezen:1020.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *