Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Enorme diamant (1.111 krt) gevonden in Botswana

Lucara-diamant van 1.111 karaat.

Recent is in de Karowe-mijn in Botswana een extreem grote diamant van 1.111 karaat ontdekt. Deze diamant is de grootste diamant die in een eeuw gevonden is die van edelsteenkwaliteit is (in tegenstelling tot industriediamant) en meet 65 x 56 x 40 mm.

Botswana ligt in het zuidelijk deel van Afrika.

Botswana ligt in het zuidelijk deel van Afrika.

De Karowe-mijn ligt ongeveer 500 km ten noorden van Gaborone, de hoofdstad van Botswana, en is eigendom van het beursgenoteerde Canadese bedrijf Lucara Diamond. Bijna te gelijkertijd zijn in deze mijn nog een diamant van 813 en 374 karaat gevonden.

Eén na grootste ooit
Er is wereldwijd slechts één keer een grotere diamant gevonden: de Cullinan van 3.106 karaat, in 1905 in Zuid-Afrika gevonden en in 1908 door Diamantslijperij Asscher gekloofd en geslepen tot 105 diamanten, waarvan de grootste de Cullinan I van 530 karaat. Deze steen siert tegenwoordig de scepter van het Britse koningshuis.

100 karaat diamant, verkocht bij Sothebys voor 22.1 mln dollar.

100 karaat diamant, verkocht bij Sotheby’s voor $ 22,1 mln.

Het bewerken van een bijzondere steen als deze duurt vaak een jaar en het is nu nog niet te zeggen hoe groot de diamant of diamanten netto zullen zijn. Om een vergelijking te geven: in april 2015 is bij het veilinghuis Sotheby’s een diamant van 100 karaat geveild voor $ 22,1 mln (€ 20,9 mln).

Diamantindustrie belangrijk voor Botswana
Al tientallen jaren wordt er diamant gewonnen in Botswana en vervolgens geëxporteerd om elders geslepen en tot sieraden verwerkt te worden. De laatste jaren ontstaat er dankzij buitenlandse investeringen geleidelijk ook een plaatselijke diamantverwerkende industrie.

Gaborone, hoofdstad van Botswana, vanuit de lucht gezien.

Gaborone, hoofdstad van Botswana, vanuit de lucht gezien.

De hoofdstad Gaborone, een slaperig stadje zonder direct luchtverbinding met Europa, heeft de potentie om een van de belangrijke diamantsteden ter wereld te worden met een handelsvolume van € 5 mld in diamanten. De diamantindustrie straalt ook af naar andere sectoren van de economie en heeft ervoor gezorgd dat Botswana economisch inmiddels tot de middengroep van Afrika behoort.

Karowe diamantmijn in Botswana

Karowe diamantmijn in Botswana.

Aantal keren gelezen:1138.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *