Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Spaans galjoen vol met kostbaarheden gevonden voor de kust van Colombia

Aanval voor de rede van Cartagena, 1708, schilderij van Samuel Scott.

Vrijdag 4 december maakte de Colombiaanse president Juan Manuel Santos via Twitter bekend dat het galjoen San Jose gevonden is voor de kust van Cartagena, Colombia. Het schip verging in 1708 met een enorme lading aan edelstenen, sieraden en gouden en zilveren munten na een aanval door de Engelsen. De president zei dat de lading minstens $ 1 mld waard is. Nadere gegevens zijn gisteren (5 december) tijdens een persconferentie gegeven.

Cartagena ligt aan de Caribische kust van Colombia

Cartagena ligt aan de Caribische kust van Colombia.

Het schip is gevonden door de Colombiaanse Marine, maar was al eerder ontdekt door het Amerikaanse bedrijf Sea Search Armada, dat zich bezig houdt met de winning van vergane schepen. Volgens hen ligt de San Jose op ongeveer 200 meter diepte, zonder de exacte locatie bekend te maken.

Langlopend conflict
Tussen de Colombiaanse staat en Sea Search Armada is een langdurige juridische strijd uitgevochten. Volgens de oorspronkelijke overeenkomst zouden de opbrengsten van het wrak gelijkelijk verdeeld worden tussen Colombia en het bedrijf. Bij wet verkleinde de Colombiaanse staat het aandeel van de vinder tot 5%. Het conflict is inmiddels beslecht door het US Districtshof van het District Columbia, dat verklaard heeft dat het wrak het eigendom van Colombia is.

Spaanse Successieoorlog
De San Jose was onderdeel van een konvooi van 18 Spaanse schepen dat een aanzienlijke lading kostbaarheden naar Filips V van Spanje zou brengen ter financiering van diens deelname aan de Spaanse Successieoorlog (1701 – 1713) tussen Filips V en Lodewijk XIV enerzijds en onder andere Groot-Brittannië, Pruisen en Nederland anderzijds.

Kanonnen van de San Jose op de bodem van de zee - foto Colombiaanse Min. van Cultuur

Kanonnen van de San Jose op de bodem van de zee – foto Colombiaanse Min. van Cultuur.

Een Engelse vloot van vier schepen onder commando van Charles Wager viel in de namiddag van 8 juni 1708 de Spaanse vloot aan, waarbij men zich van meet af aan op de San Jose concentreerde. Bekend was dat het grootste deel van de kostbaarheden zich aan boord van de San Jose bevonden. Toen de Engelse aanvaller de San Jose op 60 meter genaderd was explodeerde de San Jose, waarbij het schip zonk en daarbij haar schatten plus bijna alle bemanningsleden (600) met zich mee naar de zeebodem nam. De oorlog eindigde met de Vrede van Utrecht, waarbij verhinderd werd dat Spanje en Frankrijk een rijk zouden worden.

Grootste zeevondst ooit

Spaanse gouden munten uit die tijd

Spaanse gouden munten uit die tijd – foto Jeffrey Rotman.

Colombiaanse woordvoerders hebben niet verteld waar het galjoen precies ligt, maar president Santos zei dat ‘dit één van de grootste – zo niet dé grootste, zoals sommigen zeggen – ontdekking is van onderwater liggend erfgoed van de mensheid’. Het galjoen ligt waarschijnlijk zo’n 25 km buiten Cartagena. Hij kondigde aan dat er in Cartagena een museum gebouwd zal worden om de ontdekte schatten van de San Jose tentoon te stellen.

Er liggen naar schatting duizend galjoenen en handelsschepen uit drie eeuwen Spaanse koloniale overheersing voor de koraalkust van Colombia. Gezien de juridische patstelling met betrekking tot de verdeling van de opbrengsten uit mogelijke zeeschatten is het niet te verwachten dat commerciële bedrijven zich verder op ontdekkingsreizen in deze regio zullen concentreren.

Eerste beelden van de San Jose tijdens de persconferentie in Cartagena (Spaanstalig).

Aantal keren gelezen:1173.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *