Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Haihunhou grafcomplex in China heeft al meer dan 20.000 voorwerpen prijsgegeven

Bronzen klokkenspel.

Opgravingen bij een 2000 jaar oud grafcomplex in Nanchang, hoofdstad van de oostelijke Chinese provincie Jiangxi, hebben archeologen de laatste maanden de ene na de andere verrassing bezorgd. Een belangrijke volgende stap wordt het ophijsen van een vier ton zware sarcofaag. De sarcofaag, 3,4 bij 1,6 m groot, zal dan in een laboratorium verder onderzocht worden. De Haihunhou begraafplaats is vijf jaar geleden ontdekt en heeft tot nu toe ruim 20.000 voorwerpen opgeleverd. Het is een adellijk grafcomplex uit de Westelijke Han-dynastie (206 voor – 25 na het begin van onze jaartelling) met een totale oppervlakte van circa 40.000 m2 en een 900 meter lange muur.

Keizer Liu He, na zijn afzetting Haihunhou.

Keizer Liu He, na zijn afzetting Haihunhou.

Haihunhou
De Haihunhou begraafplaats bevat acht graftombes en een begraafplaats voor strijdwagens. Haihunhou, of Markies Haihun, was de naam die Liu He (92 – 59 voor het begin van onze jaartelling) kreeg nadat hij afgezet was als keizer van de Westelijke Han-dynastie. Met 27 dagen is hij de kortstregerende keizer uit deze dynastie. Hij werd afgezet vanwege zijn losbandige levensstijl, maar kreeg de titel van markies en het recht om zijn leven voort te zetten bij het Boyang Meer. Zijn familie mocht de titel markies drie generaties behouden. Zijn naam komt voor in het Boek van de Han, de geschiedenis van de oudere Chinese keizerlijke dynastiën, dat in het jaar 111 verscheen.

De ligging van de provincie Jiangxi in het oosten van China.

De ligging van de provincie Jiangxi in het oosten van China.

Alhoewel de archeologen nog niet volledig zeker zijn dat ze het graf van Haihunhou hebben gevonden, is dit wel zeer waarschijnlijk, omdat ze een zegelstempel hebben gevonden dat zijn naam draagt, volgens Xin Lixiang, de expert die leiding aan het team geeft dat de vermoedelijke graftombe van Haihunhou onderzoekt. Het zegel werd gevonden in een ruimte tussen de binnenste en buitenste sarcofaag, die op 20 december voorzichtig werd geopend. Ook andere grafvondsten duiden op de keizerlijke afstamming van de belangrijkste begravene.

 

Het jaden zegel van Haihunhou - foto Guo Jing - China Daily.

Het jaden zegel van Haihunhou – foto Guo Jing – China Daily.

Het jaden zegel met de inscriptie van de naam van Haihunhou - foto Guo Jing - China Daily.

Het jaden zegel met de inscriptie van de naam van Haihunhou – foto Guo Jing – China Daily.

Grafroof
De ontdekking van de begraafplaats is veroorzaakt door een geval van grafroof in 2011. Uit één van de teruggevonden gouden voorwerpen bleek dat het waarschijnlijk om een graf van zeer hoge familie, wellicht zelfs een keizer, ging. Doordat dorpelingen de zaak bij de autoriteiten meldden kon meer schade voorkomen worden en konden archeologen aan een wetenschappelijk verantwoorde opgraving beginnen.

Archeologen verwijderen de bovenste laag van de belangrijkste sarcofaag - foto Guo Jing - China Daily.

Archeologen verwijderen de bovenste laag van de belangrijkste sarcofaag – foto Guo Jing – China Daily.

Meer dan 20.000 voorwerpen gevonden
Tot nu toe zijn op de begraafplaats ruim 20.000 voorwerpen gevonden en het einde is nog niet in zicht. Alleen al de belangrijkste graftombe bevatte meer dan 6.000 voorwerpen, onder andere gemaakt van goud, jade, brons en koper. Opvallend was de vondst van ruim 300 gouden baren, een betaalmiddel in die tijd, en circa tien ton aan koperen munten. Het doet het vermoeden ontstaan dat het deze streek voor de wind ging in die tijd, toen veel mensen vanuit Noord-China naar het stroomgebied van de Jangtze-rivier emigreerden.


Verslag van de opgravingen bij de Haihunhou begraafplaats – video New China.

Andere vondsten zijn onder andere twee bronzen vaten met de Chinese tekens voor Nanchang erop, de naam van de huidige hoofdstad van Jiangxi, die slechts enkele kilometers verder ligt. Het zijn daarmee de oudste voorwerpen die de huidige naam van de stad dragen. Er werd ook een afbeelding op een kamerscherm van Confucius gevonden, dat nu ook tot een van de oudste afbeeldingen van de beroemde Chinese filosoof behoort. De gevonden gelakte en vergulde voorwerpen, bronzen vazen met goud en zilver gedecoreerd en muziekinstrumenten getuigen allemaal van het hoge niveau van ambachtelijkheid dat 2000 jaar geleden hier bestond.

Gouden, hoefvormige baren, waarvan er ruim 300 zijn gevonden - foto Guo Jing - China Daily.

Gouden, hoefvormige baren, waarvan er ruim 300 zijn gevonden – foto Guo Jing – China Daily.

Stoofpot, waarin nog resten van kastanjes werden gevonden.

Stoofpot, waarin nog resten van kastanjes werden gevonden.

Dagelijks leven
Behalve dat men nu een goede inzage krijgt in de levensstijl van de adel, wordt er ook meer bekend over het gewone, dagelijkse leven door de vondst van pannen, een distilleerinstallatie, voedselresten en paddenstoelen, gebruikt als traditioneel medicijn. Al deze vondsten maakt wel duidelijk dat het hier om een van de minst geschonden oud-Chinese mausolea gaat die ooit ontdekt zijn.

Twee archeologen maken een bronzen vat schoon - foto Guo Jing - China Daily.

Twee archeologen maken een bronzen vat schoon – foto Guo Jing – China Daily.

Twee bronzen lampen, voorstellende zwanen met een vis in de snavel - foto Wang Xiang - Xinhua.

Twee bronzen lampen, voorstellende zwanen met een vis in de snavel – foto Wang Xiang – Xinhua.

Een jaden hanger, gevonden op de begraafplaats - foto Guo Jing - China Daily.

Een jaden hanger, gevonden op de begraafplaats – foto Guo Jing – China Daily.
Aantal keren gelezen:967.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *