Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

Spectaculaire groei verwacht in groene chemie

Suikerbiet

Een recente studie van het adviesbureau Deloitte toont aan dat Noordwest Europa, waaronder Nederland, aan de vooravond staat van een grote expansie van ‘groene chemie’, dat wil zeggen de productie van fermentatieproducten. Er is de laatste jaren al een duidelijke groei geweest in de productie van groene chemie, maar er is de komende jaren nog kans op investeringen in deze sector ter waarde van € 5 tot 10 mld.

Wat is groene chemie?
Bij groene chemie gaat het om fermentatieproducten, dat wil zeggen producten die ontstaan door fermentatie, de chemische bewerking van plantaardige grondstoffen (met name gisting). Traditioneel gaat het hier vooral om de productie van diervoeders. Recent zijn een aantal productielocaties voor alcohol en bio-ethanol opgestart die niet meer zijn gekoppeld aan suikerindustrie of tarwezetmeelindustrie.

Hier wordt graan meestal vermalen tot een vezelrijke en zetmeelrijke fractie. De zetmeelrijke fractie wordt gebruikt voor alcohol en bio-ethanol productie. Alcohol en bio-ethanol kunnen gebruikt worden als brandstof als alternatief voor fossiele brandstoffen zoals olie. Een efficiënte grondstof voor alcohol en bio-ethanol is suiker.

Productieproces van fermentatie - schema Biobased Economy

Productieproces van fermentatie – schema Biobased Economy.

Opheffing suikerquotaregeling
De Europese Unie heeft besloten de suikerquotaregeling per 1 oktober 2017 te beëindigen. Men verwacht dat de suikerbietenproductie in Nederland zal stijgen en de prijzen van suikerbieten zullen dalen. Suikerbieten gedijen door het klimaat goed in Nederland en worden met name in Noord-Brabant en Groningen verplant. Nu komen de grondstoffen voor groene chemie nog vooral uit Thailand (tapioca), de Verenigde Staten (mais) en Brazilië (suikerriet).

Bio-ethanol aan de pomp

Bio-ethanol aan de pomp.

De verwachte grotere productie van suikerbiet kan tegen die tijd aangewend worden voor de productie van alcohol en bio-ethanol. De doelstelling is om in 2030 een kwart van het olieverbruik te hebben vervangen met hernieuwbare alternatieven. Daarnaast kan fermentatie ook dienen voor de productie van plastics. Er lijken daarom grote kansen te liggen voor de fermentatie-industrie in Nederland door de rijke aanwezigheid van grondstoffen en de goede logistieke omstandigheden.

Bronnen: Deloitte, OPNV.

 

Aantal keren gelezen:738.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *