Waarlijk Wonderbaarlijke Wetenschap

De zevende rij van het periodieke systeem compleet door de ontdekking van vier nieuwe elementen

Het periodieke systeem der elementen.

Professor Jan Reedijk, voorzitter van de Inorganic Chemistry Division van de IUPAC, de International Union of Pure and Applied Chemistry, de internationale organisatie van chemici, heeft op 30 december een verklaring uitgegeven dat vier ontbrekende elementen in het periodieke systeem van elementen door wetenschappers uit Rusland, Japan en de Verenigde Staten zijn ontdekt. Deze wetenschappers mogen nu deze nieuwe elementen, waarvan het bestaan reeds vermoed werd, een naam geven. Het periodieke systeem van elementen is een schematische weergave van alle chemische elementen, weergegeven in een tabel.

Dmitri Mendelejev.

Dmitri Mendelejev.

Periodieke systeem der elementen
Het periodieke systeem, ook wel de tabel van Mendelejev genoemd, is een systematische weergave van alle bekende scheikundige elementen. De eerste publicatie van de tabel wordt toegeschreven aan Dmitri Medelejev in 1869. De tabel is zo opgesteld dat alle elementen uit dezelfde periode naast elkaar staan en alle elementen met min of meer dezelfde eigenschappen onder elkaar. Bovendien staan elementen die tot hetzelfde blok of reeks behoren bij elkaar. Sommige elementen komen niet in de natuur voor, maar kunnen wel gecreëerd worden.

Het periodieke systeem der elementen.

Het periodieke systeem der elementen.

De nieuwe elementen
De elementen die nu zijn gecreëerd zijn de elementen ununtrium, (Uut, element 113), ununpentium (Uup, element 115), ununseptium (Uus, element 117) en ununoctium (Uuo, element 118). Dit zijn voorlopige namen; ununtrium betekent simpelweg elelement 113, afgeleid van het latijnse un-un-tri (113). Nu deze elementen onder laboratoriumomstandigheden zijn gecreëerd mogen de wetenschappers die dit hebben gedaan een naam voor deze elementen gaan bedenken.Ontdekkers
Ununtrium, element nummer 113, is ontdekt door wetenschappers van het Riken Instituut in Wako, Japan. De elementen 115 en 117 zijn gecreëerd door Russische en Amerikaanse wetenschappers van het Joint Institute for Nuclear Research in Dubna, Rusland, het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië en het Oak Ridge National Laboratory in Oak Ridge, Tennessee, Verenigde Staten. Element 118 is in een samenwerking van twee van deze instituten, het Joint Institute for Nuclear Research en het Lawrence Livermore National Laboratory ontdekt.

Professor Kosuke Morita wijst het door zijn team ontdekte element aan op de periodieke tabel - foto Kyodo News via AP.

Professor Kosuke Morita wijst het door zijn team ontdekte element aan op de periodieke tabel – foto Kyodo News via AP.

Deze vier elementen komen niet in de natuur voor, maar kunnen slechts voor een fractie van een seconde in laboratoriumomstandigheden gecreëerd worden, waarna ze weer uit elkaar vallen. Zelfs nu het periodieke systeem feitelijk compleet is, is het Japanse team onder leiding van Kosuke Morita van plan verder onderzoek te doen naar het mogelijke bestaan van element 119 en verder, welke nog in het geheel niet op de periodieke tabel voorkomen.

Bron: IUPAC.
Aantal keren gelezen:2895.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
FacebookrssFacebookrssby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *